Vluchtelingen

In Nederland heeft iedereen die asiel aanvraagt recht op opvang. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), is verantwoordelijk voor de opvang, begeleiding en uitstroom (uit de opvang) van asielzoekers in Nederland. Daarnaast leidt de oorlog in Oekraïne tot een vluchtelingenstroom. 

Waarom is opvang nodig?

De asielzoekerscentra in Nederland zitten overvol. Asielzoekers verblijven langer bij het COA in de opvang dan de bedoeling is, doordat de wachttijden bij de IND zijn opgelopen en er onvoldoende woningen zijn voor statushouders. Er zijn dringend extra opvanglocaties nodig. De gemeente Oldenzaal neemt haar verantwoordelijkheid binnen de mogelijkheden die een stad als de onze biedt. Maar we vragen het Rijk ook om met duidelijk plan te komen voor een structurele aanpak in de vastgelopen asielketen. Aan de hand van de taakstellingen voor de verschillende groepen, de handvatten die ons als gemeente geboden worden en de mogelijkheden die wij zien binnen onze gemeente, blijven wij actief kijken naar oplossingen voor deze mensen in nood. 

Welke groepen vluchtelingen vangt Oldenzaal op?

De Spreidingswet verplicht alle Nederlandse gemeenten om asielzoekers op te vangen, met als doel een evenwichtige verdeling van opvangplekken over het land te realiseren. Vanuit de spreidingswet is de taakstelling voor Oldenzaal 175 plekken voor asielzoekers, waarvan 15 voor de doelgroep AMV (jonge vluchteling). Op dit moment vangt de gemeente Oldenzaal nog geen asielzoekers op. De besluitvorming hierover vindt plaats in Q1 van 2025. We streven naar een oplossing die recht doet aan de menselijke waardigheid van asielzoekers en tegelijkertijd rekening houdt met de draagkracht en wensen van onze gemeenschap.

Oldenzaal vangt statushouders (vergunninghouders) op en heeft daarvoor een doorstroomlocatie met 40 plekken ingericht in Hotel De Kroon. Van daaruit stromen statushouders gefaseerd door naar een sociale huurwoning in Oldenzaal. Oldenzaal behaalt tot nu toe de jaarlijkse taakstelling hiervoor en draagt hiermee optimaal bij aan de uitstroom van statushouders uit de asielopvanglocaties, waarmee weer plekken vrijkomen voor de instroom van nieuwe asielzoekers. 

Ook ontheemden uit Oekraïne vinden een plek in Oldenzaal. We hebben hiervoor een tweetal locaties: een schoolgebouw aan de Bentheimerstraat en chalets op camping Jambor. De taakstelling van Oldenzaal is indicatief 240 plekken, waarvan er nu 170 zijn ingevuld. Daarnaast worden nog enkele Oekraïense vluchtelingen door gastgezinnen opgevangen.

Heeft opvang effect op mij als inwoner?

De impact die het verblijf van vluchtelingen heeft op inwoners van een gemeente is heel verschillend. Direct omwonenden merken natuurlijk meer van hun aanwezigheid. Voor de overige inwoners zal dit beperkt blijven. Natuurlijk wordt de aanwezigheid van vluchtelingen door iedereen verschillend ervaren. Vluchtelingen zijn vrij om te gaan en staan waar zij willen. Zo zullen zij de buurt verkennen, doen zij boodschappen in de lokale supermarkt en zullen zij winkels bezoeken in het centrum. In de regel verlopen de contacten soepel en zonder noemenswaardige problemen. U kunt als inwoner ook zelf contact leggen met vluchtelingen. De welzijnsorganisatie Impuls Oldenzaal kan u eventueel op weg helpen hiermee. Waar overlast wordt ervaren kan dit altijd direct worden gemeld bij de locatiemanager.

Wanneer is iemand een vluchteling, asielzoeker, statushouder, AMV 'er of arbeidsmigrant?

  • Vluchtelingen zijn mensen die uit hun land zijn gevlucht zijn omdat het daar te gevaarlijk voor hen was. Bijvoorbeeld door een oorlog of geweld. 
  • Nederland steunt Oekraïne en buurlanden bij hulp aan slachtoffers van de oorlog. Oekraïense vluchtelingen hebben in Nederland recht op opvang en voorzieningen, maar zijn geen asielzoekers.
  • Asielzoekers zijn vluchtelingen die asiel hebben aangevraagd in Nederland. Dat betekent dat zij hebben gevraagd of zij hier tijdelijk mogen wonen. Zij hebben daarvoor een verblijfsvergunning aangevraagd bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). In de tijd dat zij wachten op de verblijfsvergunning, wonen zij in een asielzoekerscentrum (azc) of in een tijdelijke opvanglocatie.
  • Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsstatus hebben gekregen. Zij komen in aanmerking voor woonruimte binnen een gemeente in Nederland. Zodra iemand een statushouder wordt, wordt de persoon onderdeel van onze maatschappij. Dat betekent dat ze hier wonen, werken, naar school gaan en een sociaal leven opbouwen. Het Rijk bepaalt het aantal statushouders die gemeenten een plaats moeten geven om te wonen. Gemeenten zijn (wettelijk) verplicht om statushouders zo snel mogelijk op te vangen: dat is besloten door het Veiligheidsberaad - het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's in ons land. Hiermee ontlasten gemeenten de overvolle asielzoekerscentra (AZC) en het aanmeldcentrum in Ter Apel. 
  • AMV-ers zijn jonge vluchtelingen (jongens en meisjes) tussen de 15 en 18 jaar die zonder ouders en begeleiding in Nederland asiel hebben aangevraagd. Zij volgen ook speciale programma’s, gaan overdag naar school. COA helpt hen bij het aanbrengen van structuur en de eerste stappen op weg naar integratie. Er zijn ook speciaal opgeleide medewerkers aanwezig die deze jongeren begeleiden.
  • Arbeidsmigranten komen vaak uit andere delen van Europa en komen hier om te werken. Ze werken vaak in de logistiek, vleesverwerking of landbouw. Ze gaan vaak na verloop van tijd weer terug naar hun familie in het land van herkomst.

Meer informatie

Contact

Heeft u vragen of wilt u hierin iets betekenen, dan kunt u contact opnemen met de gemeente via info@oldenzaal.nl  of (0541) 58 81 11

Wilt u vluchtelingen helpen in Oldenzaal? Dan kunt u zich aanmelden als vrijwilliger bij Stichting Impuls via info@impuls-oldenzaal.nl