Verbouwing stadhuis

We gaan het stadhuis verbouwen, waarbij de focus ligt op verduurzamen en een nieuwe inrichting.

Wat gaat er gebeuren? 

We hebben de afgelopen tijd onderzocht hoe we het stadhuis het beste kunnen gebruiken in de toekomst. Daaruit kwam het volgende naar voren: 

  • Het stadhuis sluit niet meer aan bij een laagdrempelige en toegankelijke dienstverlening die wij willen bieden.
  • Daarnaast benutten we de ruimte in het stadhuis nu niet optimaal. Het blijkt zelfs dat als we het stadhuis optimaal inrichten en beter aansluiten bij de huidige tijd er minder ruimte nodig is. 
  • Ook is groot onderhoud noodzakelijk. Het stadhuis is gebouwd in 1965 en heeft in 2000 nog een aanbouw geplaatst. Vanaf die tijd zijn er geen grote aanpassingen meer geweest. 
  • Tot slot worden inmiddels andere (duurzaamheids)eisen gesteld aan maatschappelijk vastgoed, zoals het stadhuis.

We gaan daarom het stadhuis verbouwen, waarbij de focus ligt op verduurzamen en een nieuwe inrichting. Ook willen we een gedeelte van het gebouw afstoten. Dit gedeelte krijgt een andere functie. De komende periode onderzoeken we de haalbaarheid hiervan.

De raad kon kiezen uit drie scenario’s voor het stadhuis: 

  1. Het stadhuis opnieuw bouwen.
  2. Het stadhuis gebruiken als huis van de stad (waarbij partners en inwoners ook meer gebruik kunnen maken van het stadhuis).
  3. Het kleiner maken van het stadhuis om plek te maken voor stadsappartementen of misschien wel een stadshotel.

De raad heeft gekozen voor scenario 3 en besloten hiervoor 16,1 miljoen te reserveren. 

Waarom gaan we verbouwen? 

  • Het stadhuis sluit niet meer aan bij een laagdrempelige en toegankelijke dienstverlening die wij willen bieden.

De inrichting van het stadhuis sluit niet meer aan bij de verwachtingen van de bezoekers. De inrichting biedt weinig privacy voor bezoekers, nodigt niet uit tot ontmoeting en is niet heel toegankelijk. We willen graag laagdrempelig zijn voor inwoners en bezoekers. Aan grote vraagstukken willen we samenwerken met partners, ondernemers en inwoners. Het stadhuis moet hierop aansluiten.

  • Daarnaast benutten we de ruimte in het stadhuis nu niet optimaal. 

Het gebruik van het stadhuis is nu niet optimaal. Uit onderzoek van 2021 van de gemeente Oldenzaal (de visie op dienstverlening) bleek al dat de fysieke werkplek onvoldoende uitnodigt tot samenwerken. Het blijkt zelfs dat als we het stadhuis optimaal inrichten en beter aansluiten bij de huidige tijd er minder ruimte nodig is. Daarnaast willen we als werkgever aan collega’s toekomstige werkplekken bieden die aansluiten bij de huidige tijd en de toekomst. 

  • Ook is groot onderhoud noodzakelijk.

Daarnaast is groot onderhoud noodzakelijk. Het stadhuis is gebouwd in 1965 en heeft in 2000 nog een aanbouw geplaatst. Vanaf die tijd zijn er geen grote aanpassingen meer geweest.

  • Tot slot worden inmiddels andere (duurzaamheids)eisen gesteld aan maatschappelijk vastgoed, zoals het stadhuis.

Inmiddels worden ook andere (duurzaamheids)eisen gesteld aan maatschappelijk vastgoed, zoals het stadhuis. Dit betekent bijvoorbeeld dat het huidige stadhuis beter geïsoleerd moet worden, wordt voorzien van een warmtepomp, enz. Zodat het gebouw ook beter is uitgerust voor de toekomst voor de bezoekers, partners en medewerkers. Hiervoor hebben we een subsidie binnengehaald (de DUMAVA-subsidie: Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)externe-link-icoon).

Wat is er al gebeurd/wat is de planning? 

  • De raad heeft besloten om 16,1 miljoen te reserveren in de kadernota voor de verbouwing van het stadhuis.
  • De raad heeft besloten een gedeelte van het (bruto)krediet van € 16,1 miljoen uit de programmabegroting 2025 beschikbaar te stellen voor een bedrag van € 500.000 ter voorbereiding van het toekomstbestendig maken van het stadhuis.
  • Op dit moment zijn we samen met een extern adviesbureau aan de slag met de voorbereidingen voor de verbouwing van het stadhuis. Het gaat bijvoorbeeld om het opstellen van een programma van eisen en een voorlopig ontwerp. 
  • Juni 2025: op basis van het programma van eisen en het voorlopige ontwerp beslist de raad of het gereserveerde bedrag ingezet mag worden voor de verbouwing van het stadhuis. 
  • Na goedkeuring van de raad kunnen we het voorlopige ontwerp definitief maken en verdere stappen zetten voor de verbouwing. 

Wat betekent dat voor mij? 

Tot nu toe merkt u niet nog niets van de verbouwing. Wanneer de raad in juni 2025 goedkeuring geeft aan de plannen, dan gaat de verbouwing starten. Om goed te kunnen verbouwen is het waarschijnlijk dat het stadhuis en het sociaal plein tijdelijk verhuizen. Tegen die tijd laten wij u natuurlijk weten waar u terecht kunt. 

Hoe blijf ik op de hoogte? 

Op deze pagina leest u de laatste informatie.  

Contact/vragen?

U kunt een mail sturen naar info@oldenzaal.nl