Stookontheffing
Inloggen met DigiD of eHerkenning
Om deze vergunning aan te vragen moet u inloggen met uw DigiD of eHerkenning.
- DigiD – voor personen
Uw DigiD is een soort digitaal paspoort. Met uw DigiD laat u zien wie u bent als u op internet iets regelt. Zoals bij de overheid, het onderwijs, de zorg of voor uw pensioen. - eHerkenning – voor bedrijven/organisaties/eenmanszaken
eHerkenning is een veilig en betrouwbaar inlogmiddel waarmee u kunt inloggen bij ruim 600 verschillende dienstverleners. Zoals bij het UWV, de gemeenten, de Belastingdienst en de verzekeraars.
Meer informatie?
www.digid.nl of www.eherkenning.nl.
Wilt u een paasvuur of snoeihout ontsteken? Dan heeft u hiervoor een ontheffing nodig. De ontheffing kunt u aanvragen via de Vergunningenchecker.
Beschrijving
Vreugdevuren en paasvuren: vergunning in plaats van ontheffing
Vanaf 1 januari 2024 is voor vreugdevuren en paasvuren de procedure gewijzigd, om toestemming te krijgen voor het verbranden van afvalstoffen. Voor zo’n vuur met afgegeven of ingezamelde afvalstoffen (zoals snoeiafval, pallets, kerstbomen) geldt nu een vergunningplicht in plaats van een ontheffing.
Afgegeven of ingezamelde afvalstoffen
De procedurewijziging is het gevolg van een verandering van de Wet milieubeheer. Daarin staat dat het is verboden om afvalstoffen te stoken. Voor een vreugdevuur of paasvuur geven particulieren hun kerstboom of snoeiafval af aan de organisatoren. De Wet milieubeheer niet meer van toepassing. Voor het verbranden geldt nu het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal), en is een omgevingsvergunning nodig. Zie voor het aanvragen van een omgevingsvergunning, https://omgevingswet.overheid.nl/home.
Eigen snoeiafval
Als iemand alleen zijn eigen snoeiafval wil verbranden in de open lucht, geldt nog wel de procedure van een ontheffing op basis van de Wet milieubeheer. Dat is dus niet veranderd vanaf 2024. Voor het aanvragen van een stookontheffing zie https://www.oldenzaal.nl/stookontheffing.
APV regelt openbare orde en veiligheid
Naast milieuregels gelden voor vuren in de open lucht ook regels voor veiligheid en openbare orde. De APV bevat een stookverbod, met enkele uitzonderingen voor kleinschalige vuren. APV staat voor Algemene Plaatselijke Verordening. Voor het houden van een paasvuur of vreugdevuur moet, naast een omgevingsvergunning milieu, ook een APV-ontheffing aangevraagd worden. Dit is niet veranderd sinds 2024.
Aanvragen
De ontheffing kunt u aanvragen via de knop Vergunningenchecker. Kies daar de tegel ‘Overige activiteiten’. Volg de vragen om te weten aan welke verplichtingen u moet voldoen.
Vergunning wijzigen
Heeft u de Vergunningenchecker al gestart en ingevuld maar wilt u de aanvraag/melding wijzigen of aanvullen? Dat kan via de knop Vergunningintaker.
Hulp nodig?
Kunt u wel wat hulp gebruiken bij deze online aanvraag of melding? Elke donderdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur is er in de bibliotheek Oldenzaal een spreekuur Informatiepunt Digitale Overheid. De collega’s van de bieb helpen u graag! U kunt ook terecht bij de formulierenservice bij Impuls of op het stadhuis.
Voorwaarden
Voor het ontbranden van kaarsen, fakkels, sfeervuren zoals terrashaarden en vuurkorven en vuur voor koken, bakken en braden heeft u geen ontheffing nodig. Een stookontheffing wordt geweigerd ter bescherming van de flora en fauna en bij natuurbrandrisico “fase 2 extra alert”.
Natuurbrandrisico, wat betekent dit?
In het algemeen geldt dat in natuurgebieden met bos, heide, en/of gras(duinen) de kans op natuurbrand toeneemt bij droog weer. Een natuurbrand kan zich in droge periodes zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen/uitbreiden bij harde wind. De informatie over natuurbrandrisico kunt u vinden via:
- www.natuurbrandrisico.nl
- www.brandweer.nl/twente
- team Veiligheid van de gemeente Oldenzaal, telefoonnummer (0541) 58 81 11.
Kosten
De kosten voor een stookontheffing voor het verbranden van snoeihout zijn € 75. Voor een ontheffing voor een paasvuur hoeft u niet te betalen.