Start archeologisch onderzoek in het Singelpark
Dinsdag 25 februari start een bijzonder archeologisch onderzoek in het Singelpark, deelgebied Westwal. Eerder vonden we in Oldenzaal in hetzelfde gebied al een binnenpoort uit de eerste helft van de veertiende eeuw. Daarnaast een buitenpoort uit het begin van de zestiende eeuw. Hopelijk ontdekken we binnenkort nog meer verborgen historische schatten. Zo kan de rijke geschiedenis van de stad terugkeren in het Singelpark.
Het Singelpark, een groene oase die de historische binnenstad omringt, heeft een geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het eerste deelgebied van het Singelpark is klaar (bij De Vijfhoek). Nu is het tijd voor het tweede deelgebied: Westwal, vanaf de Deurningerstraat tot aan de Steenstraat.
Eerst archeologisch onderzoek, daarna ontwerpen
Een uitgangspunt in het Singelpark is dat de geschiedenis terugkomt in het park. Daarom start Laagland Archeologie eerst met onderzoek voordat de ontwerpfase begint. Met archeologisch onderzoek hopen experts een beeld te krijgen van de oude stadsstructuren, verdedigingswerken en het leven van vroegere bewoners. De resultaten uit dit onderzoek worden waar mogelijk gebruikt in het uiteindelijke ontwerp. Het Rijk steunt dit onderzoek in Oldenzaal financieel met een toegekende Erfgoeddeal.
Geschiedenis tastbaar maken
Oldenzaal was een indrukwekkende vestingstad. Eerder vonden we in Oldenzaal in hetzelfde gebied al een binnenpoort uit de eerste helft van de veertiende eeuw, een akkerlaag uit de twaalfde eeuw, een deel van de nederzetting uit de tiende eeuw en een buitenpoort van begin zestiende eeuw. Nu gaat het onderzoek verder in dit gebied. Een belangrijk doel van het onderzoek is om de gevonden onderdelen zichtbaar te maken in het Singelpark. Dit kan bijvoorbeeld door opgegraven archeologische resten zichtbaar te maken, of door het plaatsen van informatiepanelen of zelfs het terugbrengen van oude patronen in het park. Op deze manier wordt het verleden tastbaar en toegankelijk voor inwoners en bezoekers.
Samenwerking
Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de gemeente, lokale erfgoedinstanties en archeologische experts. Bovendien worden inwoners en belangstellenden betrokken bij rondleidingen, lezingen en leerzame activiteiten. Hiermee wordt niet alleen de wetenschappelijke kennis vergroot, maar ook de verbinding tussen nu en het verleden.
Planning
Het archeologisch onderzoek duurt een paar maanden. In deze periode worden verschillende plekken binnen het Singelpark, deelgebied Westwal, onderzocht. Na het archeologisch onderzoek stellen we samen met een ontwerpbureau de uitgangspunten voor het ontwerp op. Hiervoor vragen we inwoners en kinderen om mee te denken. Het nieuwe ontwerp wordt gepresenteerd aan de omwonenden, zodat zij hierop kunnen reageren.