Singelpark – fase Westwal
Deelgebied Westwal is het tweede deelproject van het Singelpark. Hier gaan we het Singelpark verder vormgeven.
impressie westwal
Wat gaat er gebeuren?
Zodat een rond park om de binnenstad ontstaat, waar de geschiedenis zichtbaar is, waar u kunt wandelen, spelen of even kunt zitten en kunt genieten van het groen en water. Het park helpt de binnenstad daarnaast bij de klimaatopgave: bij veel regen kan het park het te veel aan water opvangen, bij extreme warmte kan het park verkoelend werken.
- Terugbrengen geschiedenis
Dit gebied is historisch interessant, omdat zich hier twee van de drie stadspoorten bevonden: te weten de Deurningerpoort en de Steenpoort met de daartussen gelegen verdedigingswerken. Hiervan is echter niets meer zichtbaar. Archeologen verwachten echter ondergronds het nodige aan te treffen, het gebied is aangemerkt als ‘archeologisch zeer kansrijk’. Om die reden heeft archeologie in dit gebied ook voorrang op de werkzaamheden. Waar normaal de werkzaamheden bepalend zijn voor waar we gaan graven, mogen nu archeologie dit vooraf aangeven. Een unieke kans dus! - Water en bodem
De natuurlijke loop van historische beken door het gebied van de Westwal zien we terug in de risicokaarten wateroverlast. De parkeerplaats Molkenboer, maar ook zeker de lage ligging in het midden van de Westwal en de Steenstraat zijn, risicovolle locaties voor wateroverlast. Meer waterberging is nodig om overlast in de toekomst te voorkomen dan wel zo beperkt mogelijk te houden. Alleen al in dit gebied kan tot wel 75-100 m³ water worden opgevangen - Ruimte om te spelen, bewegen en ontmoeten
Zoals elk planonderdeel heeft ook de Westwal een thema. Hier staat bewegen centraal. Naast wandelen en fietsen komt ruimte om te spelen.
Wat betekent dat voor mij?
Tijdens en vooraf aan de werkzaamheden, ontvangen omwonenden een brief met meer informatie over bereikbaarheid van het gebied en hun woningen.
Met de realisatie van het Singelpark op de Westwal, is het straks niet meer mogelijk om met de auto vanuit de Deurningerstraat naar de Steenstraat te rijden. Dit gebied is dan uitsluitend toegankelijk voor bestemmingsverkeer. Er wordt een knip gemaakt, waardoor een tweerichtingsverkeer ontstaat. Dit vermindert het aantal verkeersbewegingen in het Singelpark en daarmee in de binnenstad. Het zorgt ook voor dat de verkeersveiligheid verbetert.
Wat is de planning?
Binnenkort (status begin januari 2025) starten we met archeologisch onderzoek. Hier merkt u nog niet heel veel van. De overlast is beperkt.
Wat is er al gebeurd?
Financiering met behulp van de Erfgoed Deal: Het Rijk ondersteunt het Oldenzaalse project Singelpark met een bedrag van € 677.000. Oldenzaal is hiermee 1 van de 8 Nederlandse gemeenten die deze ronde een Rijksbijdrage ontvangt. Deze bijdrage komt voort uit het programma Erfgoed Deal en is specifiek bedoeld voor de uitvoering van fase Westwal. Klik hier voor meer informatie over de Erfgoed Deal.
Hoe blijf ik op de hoogte?
Tijdens en vooraf aan de werkzaamheden, ontvangen omwonenden een brief met meer informatie over bereikbaarheid van het gebied en hun woningen
Zodra iets nieuws te melden is, passen we deze webpagina aan.
Meer informatie en contact
Via onze website houden we u graag op de hoogte.
Mocht u vragen hebben, kunt u contact opnemen met Aashna Koeldiep: telefoon (0541) 58 81 11 of e-mail info@oldenzaal.nl.