Klimaat: wat kunt u thuis of als buurt doen?
We krijgen allemaal met klimaatverandering te maken, ook u als inwoner. Nemen we nu geen maatregelen, dan voorspelt het KNMI dat we over 30 jaar drie keer zoveel tropische dagen, dus boven de 30 °C hebben. Ook zullen de gevolgen van lange periodes van droogte voor iedereen merkbaar zijn. En dan bedoelen we niet dat u vaker uw paraplu kunt thuislaten, maar schadelijke gevolgen als drinkwatertekort, mislukte oogsten en een te lage waterstand. De extreme regenbuien die we ook vaker zien, zijn niet genoeg dit tekort op te vangen, maar zorgen wel voor wateroverlast, ondergelopen kelders en slechte bereikbaarheid doordat wegen overstromen.
Voor een toekomst- en klimaatbestendig Oldenzaal moeten we ons inzetten om klimaatverandering tegen te gaan. Thuis, in uw eigen tuin of samen met de hele buurt; als inwoner van Oldenzaal kunt u ook een steentje bijdragen. Benieuwd wat u zelf kunt doen? Hieronder zetten we verschillende tips voor u op een rij. Heeft u zelf een duurzaam idee? Iets waarmee we Oldenzaal groener kunnen maken? Laat het ons weten via duurzaam@oldenzaal.nl.
Meer weten over water en riolering en wat we als gemeente doen om de nadelige gevolgen van klimaatverandering op dit vlak te beperken? Lees meer op de pagina over water en riolering.
Energieloket
Wilt u uw woning energiezuiniger maken, maar weet u niet waar te beginnen? De gemeente Oldenzaal heeft samen met de gemeenten Dinkelland, Losser en Tubbergen het Duurzaam Bouwloket opgericht. Dit loket biedt u en alle andere inwoners van Oldenzaal onafhankelijk en deskundig advies. De website van het Energieloket staat boordenvol tips.
Stappenplan voor het verduurzamen van uw woning
Verduurzamen vraagt niet altijd om een grootschalige verbouwing. Ook met kleine stapjes, behaalt u al veel resultaat. Een handige tool hiervoor de Altijd-Goed-Aanpak.
Gratis adviesgesprek met een energiecoach
Behoefte aan een persoonlijk gesprek met een duurzaamheidscoach? Via het Energieloket vraagt u eenvoudig een gratis adviesgesprek aan. De onafhankelijke energiecoach komt dan bij u thuis om te kijken hoe u uw woning het beste kunt aanpassen om goed voorbereid te zijn op het veranderende klimaat.
Duurzaam omgaan met (drink)water
Voldoende water om uw planten groen en gezond te houden en betaalbaar drinkwater. Het lijkt wellicht vanzelfsprekend in een waterrijk land als Nederland. Maar dat is het niet. We moeten zuinig zijn op ons water. Daar kunt u thuis al veel in doen. Denk aan waterbesparende douchekoppen en natuurlijk het opvangen van regenwater om de planten water te geven in plaats van met kraanwater.
Maak uw huis en tuin water- en hitteproof
Kleine aanpassingen maken al een groot verschil. Een eenvoudige aanpassing met groot effect, is het vervangen van een tegel in uw tuin door gras of ander groen. Zo kan regenwater makkelijk in de bodem wegzakken en wordt het grondwater aangevuld. Fijn voor het klimaat, maar ook voor vogels, bijen, vlinders én uzelf. Want met meer groen maakt u uw tuin direct hitteproof. Op www.groenblauwtwente.nl en www.huisjeboompjebeter.nl vindt u naast het ‘onttegelen’ nog veel meer praktische tips om uw huis en tuin water- en hitteproof te maken.
Afkoppelen regenwater
Een belangrijke maatregel in het voorkomen van wateroverlast, is het scheiden van schoon regenwater en vuil afvalwater. Dit doen we als gemeente via gescheiden rioolstelsel, de Blauwe Aders. Hiermee zorgen ervoor dat er minder druk ligt op de zuiveringsinstallatie en overtollig water buiten de stad wordt gebracht. Lees meer op de pagina afkoppeling regenwater. Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf water af te koppelen. Meer informatie vindt u op de website van RIONED, het kenniscentrum voor alles wat met riolering te maken heeft.
Meer groen in de straat
Meer groen in de straat maakt uw buurt niet alleen mooier, het gaat ook klimaatverandering tegen. Wilt u een geveltuin aanleggen, een boomspiegel adopteren of een bloembak in de openbare ruimte plaatsen? Dan kunt u hiervoor een aanvraag bij de gemeente Oldenzaal indienen. Meer informatie hierover vindt u op ‘zelf doen in het groen’. De gemeente Oldenzaal ondersteunt daarnaast verschillende buurtinitiatieven in de vorm van (financiële) middelen. U kunt uw aanvraag indienen via Stichting Impuls. Lees meer over manieren om bij te dragen aan een groener Oldenzaal op de pagina over biodiversiteit.
Global goals
Gehighlighte tekst: In de gemeente Oldenzaal bestrijden we klimaatverandering en de effecten daarvan.
Global goals gemeente
De gemeente Oldenzaal is een Global Goals gemeente. Dat betekent dat we de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties omarmen. Lees meer op de pagina Oldenzaal4GlobalGoals.